18 Nisan 2012 Çarşamba

CEVİZLİ ŞEYLER ..

Sağlık ve Şifa Deposu Ceviz ..


Ceviz hakkında söylenecek ne çok şey var..
Ama ilk aklıma gelen;
bir cevizi elinize alinca, en disinda bir yesil kabuk, sonra tahta bir yapi, daha sonra ince bir zar ve en icte de tartismasiz sekilde insan beynini hatirlatan beyaz bir yapiyla karsilasmamız. Ceviz, disindaki yesil kabugu ile kafa derisine, sert kabugu ile kafatasına, icindeki zari ile beyin zarina,asil meyvesi ile de beyin e benzeyen harika bir gidadir. Beynimizin kucultulmus bir modeli olan cevizin meyveler arasinda gumus iyonu ihtiva eden tek meyve olduğunu biliyormuydunuz ? Fakat bu gumus iyonuna, icra ettigi elektronik vazife acisindan ihtiyac duyan tek organin beyin oldugunu soylersek, saniriz bu muhtesem benzerlik karşısında şaşırmamak mümkün değil... I.T.U. mezunlari elektronik dergisinden alintidir. Yas ne olursa olsun gunde 1-2 adet ceviz yemek beyin uzmanlari tarafindan israrla tavsiye edilmektedir. Ozellikle gelisme cagindaki cocuklar icin…. 
Ayrıca "Ceviz, damar tikanikligi ve seker hastaliginin tedavisinde kullanilmaktadir. Mide gazini giderir. Grip ve nezleye iyi gelir. öksurugu keser. Sindirim sistemi bozuklugunu giderir. Ceviz, vucudu soguktan korumak icin de yenir. Yorgunlugu ve bitkinligi 
giderir. Zehirlenmelere ve zehre karsi etkilidir. Zindelesmeyi saglar" Daha ne olsun..Hadi o zaman cevizli birşeyler yapalım..


Cevizli ,kuru üzümlü, antep fıstıklı,  mısır unlu vede tereyağlı Biscotti !!


Gerekli malzemeler


  1. 90 gr tereyağ
  2. 1/2 cup tozşeker
  3. 2 adet yumurta
  4. 1 1/4 cup beyaz un
  5. 1 1/4 mısır unu
  6. 1/2 çay kaşığı hamur kabartma tozu
  7. 1/2 çay kaşığı vanilya 
  8. 1 cup ceviz
  9. 1/2 cup antep fıstık
  10. 1/2 cup kuru üzüm
  11. 180 C 'de 35 dak. 1. aşama pişirme sonrasında oda sıcaklığına gelene kadar bekletme ve ardında tekrar 10 dak. pişirme ile mükemmel sonuç..Afiyetler olsun..
Oda sıcaklığında olan tereyağ ,tozşeker le mixerde karıştırılır içine yumurtalar eklenir, un ve diğer kurular ayrı bir yerde önceden birbirine karıştırılmıştır.Onlar da yağ ,şeker, yumurta karışımının içine eklenerek karıştırılır.Hamur biraz yumuşak gelsede tezgaha un serpilir ve hamur tezgaha alınır.İnce uzun , tepsinize girecek ebatta rulo yapılır..Yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınır ve önceden ısıtılmış fırına pişirmeye verilirrr..Çıtır gevrekler geliyoorrr..Sonuç harika..Eğer mısır unu dağılıyor ben daha da kıtır bişey istiyorum derseniz tamamen beyaz unla deneyin..Yada diğer unlarla mutfak deneme yeri zaten yapın istediğiniz karışımlı Biscottilerinizi artık..Canınız neli çekerse..Ben şimdi portakal, bademli yaptım..Yakın da da yaban mersinli yapıcam..Bakalım siz neler türeteceksiniz..














Bir de bu arada cevizli, taze soğanlı, patatesli, pul biber ve de muskat la tatlandırılmış ekmekcikler çıktı bugün fırınımdan..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder