7 Haziran 2012 Perşembe

NEKTARİN-KIRMIZI ERİKLİ COBBLER

Yaz Meyveleri ile Tatlı Ekşi Sevenlere..


O kadar çok seviyorum ki meyveleri karıştırmayı, sadece tatlılarda değil, reçellerimde de sürekli yeni tatlar keşfetme sevdam var..Bir gün onları da paylaşacağım elbet zaman konusunu daha iyi çözümleyebilirsem..
Çok sevgili çocuklarım yarın karne alıyor..Koca bir okul dönemi daha tamamlandı..Gösterilere gidildi, piknikler yapıldı ve tatil hakedildiii..Bütün çocuklarımıza en keyiflisinden, en neşelisinden bol denizli, dalmacalı, yüzmeceli bir güzel tatil diliyorum..
Şimdi gelelim Cobbler konusuna. Şu aralar takılmış bir halde meyveli  tatlarla meşgulüm..
Crumblle, Cobbler, Tartolet, Galette,Short Cake  işte böyle hınzır munzır şeyler..Bayılıyorum, bastırınca içinden taze meyve fışkıran ev yapımı hamurlara.
Ben de bol meyveli Cobbler yapmayı seçtim hafta sonu lezzeti olarak..
Deneyin  beğeneceğinizden eminim..



MEYVE SOSU İÇİN..
250 gram kırmızı erik ( ben bahçeden toplanmış dondurduğum erikleri kullandım)
650 gram (4 adet) nektarin
Yarım limonun suyu
4 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı mısır nişastası


HAMURU İÇİN..
100 gram tereyağı
175 gram un 
2 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
1/4 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı şeker + üzerine serpmek için ekstra
1/4 su bardağı tam yağlı yoğurt
1/2 su bardağı (120 ml) süt kreması



Cobbler yapımına başlarken ilk olarak tereyağını küçük parçalara bölerek bir kapta buzluğa atın.. 
Meyveleri sos tavasında 15-20 dak kadar 
şeker,limon suyu ve mısır nişastası ile birlikte hafif  pişirin.
Diğer tarafta un,kabartma tozu,karbonat ,tuz ve şekeri karıştırın
Şimdi buzluktaki tereyağını un karışımına ilave edip çok da fazla erimeden hafifçe karıştırın.Ben karışımı ufalanıp pütür pütür olana kadar iki elle yoğurdum..Ama tereyağını çok bastırıp ezmeyin.Pürüssüz bir hamu elde etmeye çalışmıyoruz..Sadece birbirine karışsın un ufak olsun yeter..Şimdi dolaptaki krema ve yoğurdu alın , bir çatal yardımı ile iyice karıştırın.Bu karışımı un karışımına ilave edin ve bir tahta kaşıkla ezmeden , bastırmadan sadece un parçaları yok olana kadar karıştırın.



Ben yaklaşık 30 cm uzunluğunda oval bir kap kullandım.Önce meyve sosunu zemine yayın,daha sonra üzerine unlanmış tezgahta 1 cm kalınlığında açtığınız hamuru 5cm çapında bir bardak veya hamur kalıbı yardımı ile keserek meyvelerin üzerine hafif aralıklı yerleştirin.Üzerine bir miktar şeker serperek daha önceden 200 derece ısıtılmış fırında 15 dak pişirin..Fırından çıktıktan sonra oda sıcaklığına gelen Cobbler üzerine vanilyalı dondurma ile servis yapın..
Misafirlerinizin ve ev halkının çok beğeneceğinden eminim..En azından bizim evde böyle oldu..
Bir dahaki sefere kızılcık ve kayısı denemeyi düşünüyorum..Yapınca onu da paylaşırım :-)
Afiyet olsun..
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder